Antik dönemde konser alanı, meclis, mahkeme ve tiyatro görevi gören odeonun ortasındaki Medusa mozaiği, kış aylarının bitmesiyle 2025 sezonunda da ziyaretçilerini kabul etmeye başladı.
Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, üzeri açılan zemin mozaiğinin 2025 Kasım ayı sonuna kadar ziyaret edileceğini söyledi..
Mitolojik efsanelere göre Gorgonların kardeşi olan ve gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan Medusa’yı tasvir eden mozaiğin, dünyada benzerinin bulunmadığı belirtiliyor.
MİTOLOJİ’DE MEDUSA
Mitolojide Medusa, hem bireysel trajediyi hem de toplumsal güç dinamiklerini yansıtan hikayesi ile güzellik, adalet, güç ve direniş gibi evrensel temaları içeren antik bir semboldür.
Medusa her ne kadar mitolojik bir canavar olarak tasvir edilse de Medusa Başı Antik Çağ’ın korunma amaçlı kullanılan önemli sembollerindedir. Medusa’nın başını içeren tasvirler, antik dönemde kötülüğe karşı savunma aracı kabul edilmiş ve korunmak amacıyla amulet ve giysi süsü olarak kullanılmıştır,
Mitolojik öykülere göre önceleri olağanüstü bir güzelliğe sahip olan Medusa, Poseidon’un Athena’nın tapınağında ona tecavüz etmesinin ardından Athena tarafından lanetlenerek yılan saçlı bir canavara dönüşmüştür. Bu lanet, ona bakan herkesin taşa dönüşmesine neden olmuştur
Perseus’un Medusa’nın başını kesmesiyle ilgili efsane, kahramanlık ve cesaret temalarını işler. Perseus, tanrıların yardımıyla Medusa’nın başını alarak Athena’ya sunar; bu baş, Athena’nın kalkanında yer alarak koruyucu bir sembol haline gelir.
Hale Pak – Anadolu Ajansı