Yaşar İliksiz

Gazeteci - Yazar - Eğitmen

Sivas asıllı,

Kasımpaşa doğumlu Sarıyerli gazeteci yazar ve eğitimcidir. 

İnternet gazeteciliğinin öncü isimleri arasında yer alır. 

Roman ve şiir kitaplarının yanı sıra senaryolara imza atmıştır.

Yaşar İliksiz 

Gazeteci ve Yazar… 

Sarıyer’de yaşamaktadır, evli ve üç çocuk babasıdır. 

 

Doğum Yılı ve Yeri:

Resmi kayıtlara göre 15. 09. 1966, Sivas, Mermer Köyü doğumludur. 

Ancak gerçek doğum tarihi  08. 08. 1966, doğum yeri ise Kasımpaşa’dır. 

Eğitim:

Kasımpaşa’daki Cezayirli Gazi Hasan Paşa İlkokulu’ndan sonra Ahmet Emin Yalman Ortaokulu’ndan mezun oldu. 

Orta Öğretimini Devlet Parasız Yatılı Okulları Sınavlarında başarılı olarak Çanakkale’de tamamladı. Köy Enstitüsü geleneğinin son halkalarından Gökçeada Atatürk Öğretmen Lisesi’nden mezun olduktan sonra Üniversite Sınavlarında başarılı olarak Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Öğretmenliği bölümünü kazandı ve oradan mezun oldu. 

Eğitimi sırasında çalıştığı kurumlar ile tarih ve kültür üzerine yaptığı çalışmalar, onun ilerleyen dönemdeki kariyerine önemli katkıda bulunmuştur.

Mesleki Kariyer:

Ortaokul yıllarında sömestr tatilinde matbaa çıraklığı ile çalışma hayatına ilk adımı atmıştır. Tornacı çıraklığı ve kırtasiyeci tezgahtarlığı da yapmıştır. 

Yaşar İliksiz, mesleki kariyerine yerel gazetecilik ile başlamıştır. Üniversitede okurken Büyükçekmece’de yayınlanan Hürbakış mahalli gazetesine muhabir olarak çalışmış, aynı yıllarda Fotospor ve Sabah gazetelerinde fahri spor muhabirliği yapmıştır.  Daha sonra bir ay süren, emek hırsızlığına başkaldırarak istifa ettiği Zaman gazetesi macerası ile Ulusal basına adım atmıştır. Haftalık Haber Dergisi Yörünge’de muhabir olarak göreve başlamış, İstihbarat Şefliği ve Yazı İşleri Müdürlüğü yapmıştır. Kısa süren bir ajans hizmetleri işletmeciliği denemesinin ardından İHA’da redaktörlük,  İzlenim Dergisi’nde Görsel Editörlük, Beklenen Vakit ve Cuma dergilerinde kültür sanat muhabirliği, Yurt Haber Ajası’nda editörlük yapmıştır. Uzun süren bir işsizlik devresinin ardından Sentez adlı gazeteyi çıkartarak Sarıyer’de yerel gazetecilik geleneğini başlatmıştır. Haber7com sitesinde editör olarak görev aldıktan sonra Yazı İşleri Müdürlüğü ve Genel Yayın Yönetmenliği yapmıştır. 

Halen Arkeolojikhaber.com ve mistikalem.com sitelerinin yöneticiliğini sürdürmektedir.  

Gazeteciliğin yanı sıra edebi kariyeriyle de ön plana çıkan İliksiz, tarihsel ve toplumsal konuları ele aldığı romanlarıyla okuyucularına hem geçmişin izlerini hem de günümüz sorunlarını derinlemesine inceleme fırsatı sunmaya çalışmaktadır. 

Aynı zamanda talebe göre bireysel ve gruplar halinde eğitimler de vermektedir.

Romanları

Konstantin’in Sırrı (2011)

Yaşar İliksiz’in edebiyat dünyasında tanınmasını sağlayan eseri olan Konstantin’in Sırrı, tarihi ve gerilimi bir araya getiren kurgusuyla büyük beğeni toplamıştır. Kitapta hem İstanbul tarihinin göz ardı edilen önemli noktalarına dikkat çekilmek de hem de sanat dünyasının en gizemli sanatçılarından Mehmet Siyahkalem’in kimliğine dair varsayımlar ele alınmaktadır.

Kurtarıcı: Son Kabadayının 24 Saati (2015)

Kurtarıcı, anlatım tekniğindeki çarpıcılıkla İstanbul’un eski kabadayı kültürünün yerini mafya egemenliğinin nasıl aldığına dikkat çekmektedir. Nostaljik olarak övülen 80’li yılların aslında çürümenin başladığı yıllar olduğuna dikkat çeken yazar, Mahallelerin Namusunun emanet edildiği kabadayıların iç dünyasındaki fırtınaları ele alırken, kahramanlarının öz anlatımları ile o dönem inanlarının duygularını yansıtmaktadır.  Romanda bir kabadayının hayatının son 24 saatinde yaşadıkları ve aldığı kararlar üzerinden İstanbul’un yeraltı dünyası ve sosyolojik yapısı incelenir. İliksiz, bu romanında aksiyon ve dram unsurlarını ustaca harmanlamış, karakter derinliği ve İstanbul’un sokak kültürüyle zenginleştirilmiş hikayeler sunmuştur

Akdeniz Korsanları: Zorlu Görev (2017)

Gençler için kaleme alınmış tarihi bir romandır. Evrensel medeniyet motifleri kullanılarak ünlü sosyolog İbni Haldun’un hayatında yaşadığı hapislik süreci hayali kahramanlar üzerinden anlatılmakta ve Endülüs Medeniyeti ile Kuzey Afrika Medeniyeti’nin ilişkisi ele alınmaktadır. 

Şiir Kitapları

Barbar, Azobra ve Şarap Kıvılcımları, Yaşar İliksiz’in şairlik macerasının çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemi eserleridir. İlk kitabında öyküleştirme gücüne rağmen şiirsel arızalar dikkat çekerken, ikinci kitabında şiirsel söylemi evrimleşerek, öyküleştirme yeteneğiyle uyum sağlaktadır. Son kitabında ise şiirsel söylem ile şekilsel anlatımın uyumu okuru hem işitsel hem görsel açıdan etkilemektedir…

 

Her Hakkı Saklıdır.